Briljante, bescheiden lessen van Daniel Kahneman

2 april 2024

Bescheidenheid van Daniel Kahneman

De briljante psycholoog Daniel Kahneman, bekend van zijn Nobelprijs en bestseller “Ons feilbare denken”, stond bekend om zijn bescheidenheid en afkeer van zelfoverschatting. Zelfs met zijn indrukwekkende prestaties bleef hij nederig en toegankelijk, zelfs in zijn dagelijkse interacties.

Andersdenkenden omarmen

In zijn wetenschappelijke werk koesterde Kahneman geen groot ego. Hij was een voorstander van samenwerking met andersdenkenden, een concept bekend als ‘adversarial collaboration’. Met deze aanpak droeg hij bij aan transparanter en beter onderzoek, zelfs in een tijd waarin de wetenschappelijke psychologie onder druk stond.

Belangrijke ideeën

Kahneman werd beroemd vanwege zijn werk met Amos Tversky over de irrationele aspecten van menselijk denken. Zijn onderzoek naar concepten zoals “verliesaversie” en “cognitief gemak” onthulde de voorspelbare irrationaliteit in ons denken en handelen. Deze inzichten hebben niet alleen academische waarde, maar bieden ook praktische handvatten voor zelfreflectie en kritisch denken.

Bescheidenheid als levenshouding

Door zijn inzichten en bescheiden optreden heeft Kahneman veel mensen geholpen om genuanceerder en bescheidener in het leven te staan. Zijn lessen reiken verder dan academische kringen en bieden waardevolle richtlijnen voor persoonlijk leiderschap en omgang met anderen.

Daniel Kahneman’s nalatenschap blijft voortleven, niet alleen in zijn wetenschappelijke bijdragen maar ook in zijn voorbeeld van bescheidenheid en openheid naar anderen toe.

Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.

Bron: nrc.nl