Bouwsector let te weinig op veiligheid

25 oktober 2018

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed uitgebreid onderzoek naar de parkeergarage bij Eindhoven Airport die vorig jaar instortte. Ook andere incidenten in de bouw komen aan bod in het rapport. De conclusie: de Nederlandse bouwsector onderschat veiligheid, denkt vooral aan lage prijzen, en leert niet van incidenten.

De garage stortte ’s avonds in, twee maanden voor de oplevering. Gelukkig waren er geen gewonden omdat er niemand aan het werk was. De OVV concludeert dat twee maanden voor het incident al duidelijk was dat het pand onveilig was.

Bij de bouw werd gebruikgemaakt van bollenvloeren. Dit zijn speciale vloeren met kunststof bollen erin, waardoor de constructie lichter van gewicht is. Het probleem in Eindhoven is dat de vloeren niet goed geplaatst waren, waardoor de bewapening te kort was. Het lag dus niet zozeer aan de vloer, maar aan de bouw. BAM, die de garage bouwde, stond onder grote tijdsdruk. Dit is mede een oorzaak geweest van de gemaakte fouten.

Andere gebouwen

De bollenvloeren zijn ook gebruikt in veel andere panden. Deze zijn allemaal onderzocht. Het ging hierbij om onder andere scholen, universiteiten en kantoren. Hier zijn aanpassingen gemaakt om de stevigheid te vergroten. Toch zegt de OVV dat dit niet voldoende is geweest. Bij het onderzoeken van de panden lag de nadruk steeds op de hechting tussen de vloerplaten en het beton, terwijl men had moeten kijken naar het ontwerp van de vloer en naar de naden tussen de platen.

Meerdere incidenten

De OVV heeft ook andere bouwincidenten onderzocht. Daarbij was sprake van dezelfde problemen als in Eindhoven. De nadruk lag steeds op een lage bouwprijs, waardoor de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Ook zijn er te veel partijen betrokken bij de bouw. Daardoor is niet duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. In Eindhoven was bijvoorbeeld al duidelijk dat er zaken niet in orde waren, maar er was niemand die hier iets mee deed. En de aanbevelingen die gedaan worden naar aanleiding van incidenten, worden niet overgenomen door de sector. Er zijn vooralsnog dus geen verbeteringen wat betreft veiligheid in de bouw.

Bron: NRC.nl