Bescherming van huurders is terecht: analyse van ambtenaren financiën

22 december 2023

Het rendement op het verhuren van huizen is sterk verminderd door de combinatie van verhoogde rente en fiscale maatregelen, aldus een recente studie van het ministerie van Financiën. Beleggers dragen nu aanzienlijk meer af aan de fiscus door een verhoogde overdrachtsbelasting van 10,4% en een stijgende vermogensrendementsheffing.

Risico’s en regulering: rendement daalt tot 2,4%Een huis kopen om te verhuren, pas op de valkuilen

Ondanks de mogelijke gevolgen van regulering door demissionair minister Hugo de Jonge, zakt het rendement op nieuw aangekochte huurwoningen volgens Financiën tot 2,4%, ver onder de gebruikelijke 5% die beleggers nastreven.

Kritiek vanuit de vastgoedsector: regulatie werkt averechts

De vastgoedsector argumenteert dat overheidsgereguleerde maatregelen beleggers dwingen onrendabele woningen te verkopen, wat resulteert in een krimpende huursector, terwijl er juist een grotere behoefte is aan huurwoningen.

Huurbescherming in overspannen markt: noodzaak blijft

Het rapport benadrukt dat ondanks de tegenargumenten vanuit de vastgoedsector, huurbescherming noodzakelijk blijft in een overspannen markt met tekorten aan huurwoningen. De studie toont aan dat in grote steden vaak te veel huur wordt gevraagd voor sociale huurwoningen, wat als onhoudbaar wordt beschouwd.

De rol van het nieuwe kabinet: noodzaak tot ingrijpen

Met het recente politieke landschap en weinig actie na de val van het kabinet, ligt de taak om in te grijpen in de gestegen overdrachtsbelasting en vermogensrendementsheffing nu bij het nieuwe kabinet.

Rente als onvermijdelijk risico voor beleggers

Hoewel particuliere beleggers wijzen op de stapeling van maatregelen, wordt gesteld dat de stijgende rente een universeel risico is voor elke belegger. Het nieuwe kabinet zal moeten afwegen hoe dit risico evenwichtig kan worden aangepakt.

Bron: fd.nl