Bayern Landesbank richt zich op financiering van Nederlands vastgoed

24 mei 2023

BayernLB, een financiële instelling uit Zuid-Duitsland, heeft plannen om meer Nederlands vastgoed te gaan financieren. Om deze reden opent de bank op 1 juli een kantoor in Amsterdam. Alexander Huber, het hoofd van de buitenland-divisie van de bank, heeft dit dinsdag aangekondigd aan persbureau Bloomberg.

Opening van nieuw kantoor in Amsterdam

Het betreft een klein kantoor dat binnen anderhalf jaar onder leiding van Christoph Schmitz-Wenzel, een ervaren medewerker van de bank, vier medewerkers zal hebben in de hoofdstad. Hun focus zal liggen op de financiering en aankoop van commercieel vastgoed en woningen. BayernLB heeft momenteel weinig investeringen in woningen, maar dat moet snel veranderen. De voorkeur voor thuiswerken bij werknemers heeft namelijk geleid tot leegstand en lagere waarderingen van een groot deel van het vastgoedportfolio.

Bayern Landesbank richt zich op financiering van Nederlands vastgoed

Focus op Nederlandse woningen als oplossing

De focus op Nederlandse woningen moet bijdragen aan het oplossen van dit probleem. De bank merkt op dat hoewel vastgoedprijzen ook in Nederland dalen, de daling minder dramatisch is bij woningen dan bij hotels, kantoorpanden en winkelcentra, waarin de bank gespecialiseerd is.

Belang van Nederlandse markt voor BayernLB

BayernLB is geen nieuwkomer in Nederland; het land is momenteel de derde grootste markt voor de bank. Ongeveer één tiende van al het vastgoed dat de bank wereldwijd in haar portefeuille had in het afgelopen jaar, bevond zich in Nederland.

Groei van het Nederlandse assortiment en toekomstige plannen

Met de opening van een fysiek kantoor is het de bedoeling dat dit percentage toeneemt. Volgens de bank had het Nederlandse assortiment vorig jaar een waarde van €1,2 miljard, en dat moet groeien naar €2 miljard met een tempo van €200 miljoen per jaar, aldus Bloomberg, geciteerd door Huber.

Diverse activiteiten van BayernLB

Vastgoed is slechts een deel van de activiteiten van de bank in München. Jaarlijks verstrekt BayernLB honderden miljarden euro’s aan leningen aan bedrijven en overheden, en investeert daarnaast ook in infrastructuur, zoals windparken en treinen. Van het totale uitstaande kredietbedrag van €328,8 miljard in 2022 door de gehele groep, inclusief twee dochterbanken, was €66 miljard gericht op commercieel vastgoed.

Bron: FD