Banken komen vastgoedbedrijven tegemoet met uitstel van betaling

31 maart 2020

De coronacrisis treft ook vastgoedinvesteerders. Zij hebben vaak grote bedragen geïnvesteerd en komen nu in de problemen. Vooral als bijvoorbeeld huurders niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen, omdat ze verplicht hun deuren hebben moeten sluiten of omdat de klandizie dramatisch is gedaald. ING, ABN Amro en de Rabobank hebben al aangekondigd uitstel van betaling te geven. Eerder werd al bekend dat dit voor kredieten tot 2,5 miljoen euro geldt. Banken geven nu aan ook voor klanten met een hogere lening uitstel te willen verlenen. ING geeft investeerders een half jaar uitstel van betaling, andere banken bekijken het per geval.

Eerdere regeling onvoldoende voor vastgoed klanten

De banken komen met deze beslissing omdat blijkt dat de eerder aangegeven grens van financieringen voor het MKB van 2,5 miljoen voor veel klanten met vastgoed niet voldoende is. Zij hebben doorgaans meer geld uitstaan maar lopen vanwege de coronacrisis nu mogelijk veel huurinkomsten mis omdat huurders niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De banken willen deze groep daarom tegemoet komen. Het uitstel geldt alleen voor de aflossing, de renteverplichting loopt wel door. Zijn het nu vooral winkels die in de problemen komen, deskundigen verwachten dat, als de crisis veel langer gaat duren, ook kantoren in de problemen komen. De maatregel voor uitstel van aflossing is een voorzorgsmaatregel om grotere problemen te voorkomen.

Banken komen vastgoedbedrijven tegemoet met uitstel van betaling

Niet alleen problemen bij kleine winkeliers

Bij ING merkt men dat niet alleen kleine winkels in de problemen komen. Ook grote ketens zoals H&M, C&A en Zara merken dat de omzet sterk terugloopt omdat mensen niet meer gaan winkelen vanwege het advies om alleen voor noodzakelijke redenen nog de deur uit te gaan. Veel kleine winkels sluiten daarom vrijwillig hun deuren. Zij vragen bij hun bank om uitstel van betaling. Maar ook de grote ketens hebben inmiddels bij de verhuurders van hun vastgoed aangeklopt met een verzoek om huurverlaging vanwege de coronacrisis.

Maatwerk voor vastgoedeigenaren

De grote banken bieden maatwerk voor vastgoedeigenaren die in de problemen dreigen te komen vanwege uitblijvende huurinkomsten. Zowel de Rabobank als ABN Amro geven aan dat ze met ondernemers gaan praten over een passende oplossing als zij vanwege de coronacrisis hard geraakt worden vanwege gedwongen sluiting van winkels zoals supermarkten of vanwege retailers met een sterk teruggelopen omzet. Bij ABN Amro geldt dit voor leningen tot 50 mln, Rabobank en ING noemen geen maximum.

Bron: Het Financieele Dagblad