Rendementen van meer dan 10% mogelijk op kantorenmarkt Amsterdam

14 juli 2017

Bron: Het Financieele Dagblad

De Nederlandse economie groeit: er wordt relatief weinig bijgebouwd en de leegstand in vooral het topsegment is laag. Volgens Standard Life Investments heeft Amsterdam de beste kantorenmarkt van Europa. De Britse vermogensbeheerder geeft aan dat een rendement van meer dan 10% voor zakelijk vastgoed mogelijk is.

Met slechts 13,5% leegstand in de kantorenmarkt, waarvan 20% bestempeld wordt als ‘high quality’, staat de markt er goed voor. Dit leegstandspercentage is het laagste niveau van de afgelopen tien jaar. De Zuidas, met een leegstand van slechts 4%, is een goed voorbeeld van dit succes.

Tekenend voor het succes van de Zuidas was ook de verkoop van het Atrium. Het werd voor € 100 mln aangekocht als verouderd gebouw met een hoog leegstandspercentage. Na een grondige verbouwing en uitbreiding werd het verkocht voor € 500 mln. Bovendien zint de gemeente op de bouw van nieuwe kantoren. Zij geeft aan dat de nieuwe kantoren hard nodig zijn. Deze moeten gebouwd worden op verschillende locaties om, anders dan vroeger, geen aparte kantorenwijken meer te krijgen.