Amsterdam en Rotterdam lang niet de duurste bouwsteden ter wereld

17 mei 2019

Onlangs verscheen een top 100 van duurste steden als het om de bouwkosten gaat ter wereld. Amsterdam en Rotterdam staan ook op die lijst, maar het zijn slechts middenmoters. De kosten om een gebouw neer te zetten in Amsterdam zijn lang niet zo hoog als in de steden in de top 10, ondanks dat er door projectontwikkelaars flink geklaagd wordt over de hoogte van benodigde investeringen.

Krapte op de arbeidsmarkt drijft de prijzen op

De krapte op de arbeidsmarkt speelt de bouw zeker parten. Doordat personeel schaars is, moet er vaak ook meer betaald worden om mensen binnen te halen en ook te houden. De kans is groot dat Rotterdam (plek 57) en Amsterdam (plek 58) wel een paar plaatsen gaan stijgen op de ranglijst. Dat wordt onder andere veroorzaakt doordat buitenlandse werknemers, die nu onder meer uit Polen worden aangetrokken, in de toekomst vaker werk vinden in eigen land en dus niet meer naar Nederland komen om hier te werken. De materiaalkosten stijgen ook, vooral omdat er bij ramingen van benodigd bouwmateriaal niet altijd even zorgvuldig wordt gecalculeerd.

Amsterdam en Rotterdam lang niet de duurste bouwsteden ter wereld

De bouwactiviteit in Nederland blijft hoog

Nederland staat op dit moment 17e op een lijst van 45 landen als het gaat om bouwactiviteit. Ons land doet op dit moment vooral zijn best om het nijpende tekort aan woningen op te lossen. Daardoor zal de bouwactiviteit alleen nog maar verder toenemen. Er zijn maatregelen nodig om dit te realiseren ondanks dat er een dringend tekort is aan personeel. Werken met prefab bouwdelen kan veel oplossen, maar ook verdere automatisering van bouwprocessen moet verder worden uitgewerkt. Alleen dan kan worden voldaan aan de groeiende vraag, zowel naar bedrijfsruimte als naar woningen.

Bron: Financieele Dagblad