Airbnb in het bedrijfsleven

17 juli 2018

De economie trekt weer aan en draait op volle toeren. En dus wordt er ook weer meer gebouwd. Maar soms moeten we ons afvragen of bouwen wel altijd nodig is. Want delen is ook een optie. Misschien moeten veel bedrijven nog aan dat idee wennen, maar onmogelijk is het zeker niet. Airbnb in het bedrijfsleven biedt wel degelijk kansen waar je als ondernemer misschien niet dagelijks bij stilstaat.

Extra vergaderlocaties

Een gemiddeld bedrijf heeft één of meer vergaderkamers. Die worden overdag gebruikt, maar ’s avonds staan ze leeg. En dan wil de buurtvereniging of de sportclub graag vergaderen met het bestuur, want de bestuursleden werken vaak overdag. Als een bedrijf zijn vergaderkamer beschikbaar stelt voor dit soort vergaderingen dan hoeft er geen apart vergadercentrum te worden gebouwd. En wat dacht je van de bedrijfskantine? Die staat ’s avonds en in het weekend leeg. Een ideale locatie voor een etentje met een grote groep mensen. De keuken is er op berekend en zitplaatsen zijn er over het algemeen genoeg. De kosten zijn lager voor degene die de locatie huurt en het levert de eigenaar ook nog wat op.

Meer parkeergelegenheid in de stad

Veel bedrijven hebben een eigen parkeerterrein of ondergrondse parkeergarage. Maar in het weekend wordt er bij deze bedrijven vaak niet gewerkt. Als op vrijdagavond de slagboom van het parkeerterrein omhoog gaat dan kan het winkelend publiek en degenen die gaan stappen in het centrum gebruik maken van deze extra parkeerplaatsen. Zo is er in alle opzichten een win-win situatie. Gemeenten hoeven niet te investeren in extra parkeerruimte. De bezoekers van het stadscentrum kunnen worden overgehaald met een verlaagd parkeertarief.

Kansen te over dus voor zowel de plaatselijke overheid als ondernemers. Ook het milieu is erbij gebaat dat er minder wordt gebouwd en meer ruimte beschikbaar blijft voor groen. Het wordt dus hoog tijd om deze kansen serieus te gaan benutten.

Bron: Cobouw