ACM: Klant met zonnepanelen kost energiebedrijf honderden euro’s meer

14 maart 2024

Onderzoek naar extra kosten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar de extra kosten die energiebedrijven maken door klanten met zonnepanelen. Uit dit onderzoek blijkt dat een huishouden met zonnepanelen tot honderden euro’s per jaar meer kost dan een huishouden zonder panelen.

VervolgonderzoekGoed nieuws voor verduurzamers Subsidie zonnepanelen blijft voorlopig bestaan

De ACM wil meer inzicht in de daadwerkelijke kosten en de manier waarop leveranciers die doorberekenen in hun tarieven. Daarom gaat de toezichthouder vervolgonderzoek doen bij Budget Energie, Eneco, Engie en Vattenfall.

Commotie over extra kosten

De afgelopen maanden was er commotie over de extra kosten die energiebedrijven zijn gaan rekenen aan klanten met zonnepanelen. Sommige klanten hadden het gevoel dat ze werden afgestraft voor hun keuze om zonnepanelen te installeren.

Verschillende maatregelen

Energiebedrijven hebben verschillende maatregelen genomen om de extra kosten te verrekenen. Zo zijn er leveranciers die terugleverkosten rekenen, een hoger tarief per kWh of die klanten met zonnepanelen uitsluiten van langjarige contracten.

Salderingsregeling

Energiebedrijven zeggen dat ze de extra kosten in rekening moeten brengen vanwege de salderingsregeling. Deze regeling maakt het mogelijk dat bezitters van zonnepanelen de stroom die ze opwekken, kunnen aftrekken van de stroom die ze gebruiken.

Kabinetsplannen

Het kabinet wilde de salderingsregeling afbouwen, maar de Eerste Kamer heeft besloten dat de regeling voorlopig moet blijven.

Onvoorspelbaar verbruik

Klanten met zonnepanelen zorgen voor extra kosten omdat hun energieafname moeilijker is te voorspellen dan bij klanten zonder panelen. Dit komt doordat het gebruik van zonnepanelen sterk afhankelijk is van het weer.

Verstoring van de energiebalans

Zonnepanelen kunnen ook de energiebalans op het stroomnet verstoren. Dit komt doordat energiebedrijven een dag van tevoren moeten doorgeven hoeveel energie ze gaan afnemen en leveren. Als er te veel of te weinig zonnestroom is, kan dit leiden tot extra kosten voor de energiebedrijven.

Bron: fd.nl