Zorgbedrijf Siemens financiert nieuwbouw ziekenhuis

5 december 2017

Het zorgbedrijf Siemens gaat volledig de bouw van een ziekenhuis bekostigen.

Zorgbedrijf Siemens

De producent van medische technologie, Siemens Healthineers, is van plan de nieuwbouw van het Rode Kruis Ziekenhuis te financieren. Siemens zal eigenaar worden van het gebouw, waarbij het ziekenhuis het pand van de technologieconcern zal huren. Het ziekenhuis is dringend aan renovatie toe en heeft daarom gekozen voor een nieuw gebouw.

Ook de gemeente staat positief tegenover de financiering van de nieuwbouw door Siemens Healthineers. Hierbij moet de gemeente de vergunningen voor de nieuwbouw nog verlenen. De partijen starten nu een onderzoek naar het ontwerp van het ziekenhuis en de details van de financiering. Naar schatting kan het nieuwe ziekenhuis binnen drie jaar af zijn, aldus Van der Pouw, verantwoordelijke voor diensten en innovaties binnen Siemens Healthineers.

Het wordt steeds lastiger voor ziekenhuizen om een lening te krijgen van de bank, omdat ze minder steun krijgen van de overheid. Om deze reden wordt steeds vaker bij alternatieve financiers aangeklopt. Al eerder financierde Siemens Healthineers delen van de nieuwbouw van andere ziekenhuizen. Daarnaast is het bedrijf met nog meer ziekenhuizen in gesprek over een soortgelijke samenwerking.

Dubbele rol

Niet alleen zal Siemens een deel van de medische apparatuur leveren, maar zullen ze ook betrokken worden bij het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis. Zo kan het bedrijf een optimale technische infrastructuur leveren, rondom de patiënt en het behandelingsproces. Van der Pouw zegt geen problemen te zien wanneer het ziekenhuis straks voor de huur van het gebouw afhankelijk is van een bedrijf waar het ook de technologie van gebruikt.

Bron: Het Financieele Dagblad