Van oude industrie naar trekpleister

5 maart 2018

In steden zoals Tilburg wordt er hard gewerkt om oude, onaantrekkelijke gebouwen om te vormen tot plekken die veel bezoekers trekken.

Vroeger kende de achterkant van station Tilburg enkel onaantrekkelijke industrie. Omringd door hekken stond een serie industriële loodsen die alleen toegankelijk waren voor NS-medewerkers. Onlangs is dat veranderd en is het omheinde gebied, de Spoorzone, hard bezig om de nieuwe trekpleister van Tilburg te worden. Met openlucht en foodmarkten, horeca in oude treinwagons, een ontdekstation en een skatehal voor jonge bezoekers wordt de oude industrie langzaam omgevormd tot nieuwe hotspot.

Pioniers aan het roer

De gebouwen in de Spoorzone zijn in 2011 in handen gekomen van de gemeente Tilburg. Hierbij is besloten om de historische panden te behouden en een gebied te creëren waar de hoogopgeleide Tilburger na zijn studie graag verblijft. Ook moeten de andere stadsbewoners zich er thuis voelen. De gebouwen dienen als drager voor een complete gebiedstransformatie. De gemeente gaf pioniers de kans om te experimenteren in het gebied. Deze strategie is gekozen om een plek te krijgen die interessant is, waar ook mensen van buiten Tilburg naartoe komen.

Toekomstperspectief

De vraag is nu hoelang de Spoorzone een hotspot blijft. Wanneer de locatie aantrekkelijker wordt voor het bezoek, wordt het ook aantrekkelijker voor investeerders. Wethouder De Vries maakt zich sterk voor de kleine partijen die waarde creëren voor de stad. Op deze manier hoopt hij te voorkomen dat grote concerns als Starbucks de plek gaan overnemen.

Bron: Het Financieele Dagblad