Strijd op vastgelopen Britse huurmarkt: hoge prijzen, beperkt aanbod en onzekerheid

17 augustus 2023

Terwijl de aandacht gericht is op dure hypotheken van huiseigenaren, worstelen Britse huurzoekers. De huurprijzen stijgen snel, het aanbod van huurwoningen is schaars en huurdersrechten blijken ontoereikend. Deze huurmarkt ervaart een chaotische situatie.

Huizenjacht in oververhitte markt

Malika Elasry en haar vriend staan voor een lastige beslissing. Ze hebben hun zaterdag opgeofferd voor de zoveelste huizenbezichtiging. Het aanbod is schaars en de vraagprijs van £1900 voor een tweekamerappartement is hoog. Terwijl het appartement aantrekkelijk lijkt, twijfelen ze vanwege de buurt. Met huurverhogingen in hun huidige woning is verhuizen een noodzaak geworden.

Protest tegen hoge huren in Berlijn, hoe zit dat in Nederland

Oververhitte markt en biedingenoorlog

De huurmarkt in het Verenigd Koninkrijk ervaart een stormloop van huurzoekers en een tekort aan beschikbare woningen. Volgens Zoopla stijgen de prijzen al vijf maanden op rij met dubbele cijfers. Huurders doen biedingen boven de vraagprijs en soms bieden ze meerdere maanden huur vooruit om een woning te bemachtigen.

Huurders in het gedrang

Huurders ervaren financiële druk; een derde van de hurende huishoudens geeft meer dan de helft van hun netto-inkomen uit aan huur. Achterstanden in huurbetalingen nemen toe. Volgens Citizens Advice hebben afgelopen jaar 300.000 huishoudens hun huurwoning moeten opzeggen vanwege onbetaalbare huurverhogingen.

Woningtekort en beperkte bescherming

Het fundamentele probleem is een jarenlang tekort aan nieuwe huizen. De belofte van de regering om jaarlijks 300.000 nieuwe woningen te bouwen wordt niet waargemaakt. Dit tekort leidt tot een toestroom van huurders in steden en een stagnatie in uitstroom naar koopwoningen. Huurders hebben beperkte rechten en ervaren kwaliteitsproblemen in huurwoningen.

Invloed van veranderende marktomstandigheden

De huurmarkt wordt beïnvloed door veranderende wetgeving en financiële factoren. Speciale verhuurhypotheken en lage rentetarieven hebben particuliere beleggers aangetrokken. Echter, de stijgende rente maakt sommige huurwoningen onrendabel en leidt tot verkoop. Strengere regelgeving en duurzaamheidseisen voor huurwoningen dragen bij aan uitdagingen voor verhuurders.

Onzekere toekomst

De huidige marktomstandigheden op de huurmarkt lijken aan te houden. Hoge rentes en beperkte bouwactiviteit dragen bij aan onzekerheid. De onbetaalbaarheid van huurwoningen kan uiteindelijk leiden tot een rem op de prijsstijgingen.

Strijd om woningen: de realiteit

Bij de huizenbezichtiging in Tottenham proberen huurders de gekte te vermijden en bieden ze niet meer dan de vraagprijs van £1900. Echter, sommigen zijn bereid tot £2000 te gaan, wat aantoont hoe hevig de concurrentie is op de vastgelopen Britse huurmarkt.

Bron: fd.nl