Street-art moet Heerlen meer kleur geven

17 september 2018

Heerlen maakt een eind aan de grauwe sluier die al jaren over de stad hangt. Sinds het sluiten van de mijnen, zo’n vijftig jaar geleden, is Heerlen nooit echt tot volle bloei gekomen. De gemeente wil hier nu verandering in aanbrengen door grote muurschilderingen, verspreid door de stad. De kunstwerken moeten de stad en haar inwoners weer energie geven en trots maken.

De wijk Heerlerbaan ziet er inmiddels een stuk kleuriger uit dan voorheen. In 2014 werd er al een schildering in grijs- en zwarttinten aangebracht en nu zijn er ook andere galerijflats aan de beurt. Onlangs werden er kleurige muurschilderingen onthuld die gemaakt zijn door de Argentijnse kunstenaar Hyuro en door de Amerikaan Isaac Tin Wei Lin. En er komen nog meer kunstwerken bij. Inmiddels zijn er tientallen muurschilderingen te bewonderen in de stad.

Een openluchtgalerie

De curator, Rafael Shacter, die het project in handen heeft, is blij met zijn opdracht. Hij komt uit het Verenigd Koninkrijk, waar hij aan de University College in Londen lesgeeft over kunst in de openbare ruimte. Hij werkt niet vaak mee aan dit soort projecten, maar voor Heerlen maakte hij graag een uitzondering.

Muurschilderingen worden volgens Shacter vaak ingezet om woningen of appartementencomplexen een hippe uitstraling te geven en zo aantrekkelijker te maken voor de verkoop. Zo verliest de streetart zijn kracht. In Heerlen is het echter het doel om de leefbaarheid van de wijken te vergroten. Om de stad weer kleur te geven. Dit is waar streetart om draait.

De kunstenaars komen onder andere uit Zuid-Afrika en Indonesië. Er was in eerste instantie wat weerstand vanuit de bewoners. Zij wilden liever kunstenaars uit de eigen regio. Volmar Delheij, secretaris van Stichting Streetart, geeft echter aan dat ze een hoog niveau wilden en daarom op zoek zijn gegaan naar de beste kunstenaars.

De openluchtgalerie in Heerlerbaan is nog lang niet klaar. De kunstwerken zijn groot en nemen weken tijd in beslag. Ook in het noorden van Heerlen komt een project tot stand. Daar wordt een appartementencomplex in zijn geheel beschilderd. De bewoners gaan samen met de kunstenaars aan de slag.

Bron: NRC.next