Start-up Transit X pleit voor gondels in de straten

4 juni 2018

Het wordt steeds drukker op straat. De vervoersbehoefte wordt steeds hoger en de druk op het milieu daarmee ook. Start-up bedrijf Transit X denkt de oplossing te hebben gevonden: Vervoer met gondels, die aan kabels boven de stad hangen.

De straten terug naar de mensen

We verplaatsen ons vandaag de dag het liefst per auto. En dat levert de nodige nadelen op. Stress en ergernis maar ook milieuvervuiling. Als je het vervoer regelt met gondels die enkele meters boven de weg zweven dan kan dat probleem worden opgelost aldus CEO van Transit X Mike Stanley. De kosten voor een rit in een gondel zijn extreem laag, slechts een paar cent per kilometer. De gondels kunnen maximaal zo’n 5 personen vervoeren. Je stapt in bij een halte, voert je eindbestemming in en je wordt keurig op de plaats van bestemming afgezet. In de bebouwde kom zoeven de gondels met zo’n 70 kilometer per uur boven de straten, daarbuiten kan de snelheid oplopen tot wel 250 kilometer per uur. Toekomstmuziek? Ja, nu nog wel. Maar er zijn serieuze initiatieven om dit project werkelijkheid te laten worden.

Dubai experimenteert

In Dubai wordt binnenkort gestart met een project met zelfrijdende “pods”. Deze zweven dus nog niet boven de weg maar zijn wel zelfrijdend. Het is een begin van een ambitieus plan om het verkeersprobleem in het emiraat in de toekomst efficiënt op te lossen. Eind 2018 start een project in Boston in de VS om met zwevende pods mensen te gaan vervoeren. De capaciteit van een goed werkend netwerk is groot en is gelijk aan een weg met 12 rijstroken. Die worden 24 uur per dag benut en daardoor kan de ruimte op de grond voor andere doelen worden besteed. Voordat het echter zover is moet er nog veel worden ontwikkeld. De pods gaan rijden op zonne-energie, die moet uiteraard worden opgeslagen en daar zijn faciliteiten voor nodig. De plaatsing van de bekabeling zal ook nog de nodige voeten in de aarde hebben. Maar alleen al het feit dat een bedrijf als Transit X het aandurft om in deze markt te stappen biedt hoop voor de toekomst als het gaat om het oplossen van de problemen met de overvolle wegen in en rond de steden.

Bron: Het Financieele Dagblad