Knops wil anders doen met rijksvastgoed

17 juli 2018

Raymond Knops noemt zichzelf de rentmeester van het Rijk. Als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken gaat hij over het vastgoed dat in handen is van het Rijk. Hierbij gaat het om gebouwen met een totale vloeroppervlakte van zo’n 12,2 miljoen vierkante meter en om 89.000 hectare grond. Knops wil heel anders omgaan met het vastgoed dan het vorige kabinet gedaan heeft. Zijn voornemens werden goedgekeurd door de ministerraad.

De afgelopen jaren wilde het Rijk heel veel vastgoed verkopen om de begrotingsnormen te halen. Dit gebeurde echter in een slechte markt, wat totaal niet in het belang van de belastingbetaler was. Knops wil hier slimmer mee omgaan.

Opvallende transacties

Het afgelopen jaar heeft het Rijk vastgoed verkocht ter waarde van zo’n 317 miljoen euro. Het ging hierbij om 300 gebouwen en terreinen. Hier zaten enkele opvallende transacties bij die ook de Algemene Rekenkamer zijn opgevallen. Neem bijvoorbeeld de verkoop van het belastingkantoor in Rijswijk. De boekwaarde van dit pand werd teruggebracht van 11,5 miljoen euro naar 3 miljoen euro. Het pand werd verkocht voor 5,15 miljoen, maar werd dezelfde dag nog doorverkocht voor 9,7 miljoen.

Ronald van Raak van de SP wilde hier meer over weten van Knops. Hij zei erover: ‘Die vastgoedjongen lachen ons vierkant uit. Als je ergens makkelijk geld wilt verdienen, moet je bij het Rijksvastgoedbedrijf zijn.’ Staatssecretaris Knops heeft begrip voor deze gevoelens. Het was een onhandige transactie. Daarom wil hij het nu anders gaan doen. Hij wil niet meer koste wat kost de panden en terreinen van het Rijk verkopen. Hij geeft hierbij aan dat als hij onder druk moet verkopen, hij in een zeer slechte onderhandelingspositie zit. Er moet volgens hem meer worden gekeken naar wat verstandig is, dan naar hoe snel iets verkocht moet worden.

Hoe het wél moet

De staatssecretaris neemt het Hembrugterrein in Zaandam als voorbeeld van hoe het wel moet. Het Rijksvastgoedbedrijf kon het terrein alleen verkopen als er veel verlies gemaakt werd. Het Rijk besloot samen te werken met de gemeente en de provincie. Het terrein werd gesaneerd en opnieuw ontwikkeld. Er komen nu 1000 woningen en in januari werd het verkocht aan ABC Planontwikkeling. Het leverde maar liefst 41 miljoen euro op. Er werd nu dus veel winst gemaakt in plaats van verlies. Knops ziet dit als de start van de nieuwe koers van het Rijksvastgoedbedrijf.

Helaas heeft hij met de renovatie van het Binnenhof minder geluk. Dit gaan 500 miljoen euro kosten. Bovendien blijft het Binnenhof aangesloten op aardgas. Helemaal stoppen met aardgas is voor Knops te duur. ‘Je kijkt ook naar waar je je geld op inzet voor het meeste effect. Dan moet je niet op het Binnenhof beginnen als je 300 meter verderop een veel beter rendement haalt.’

Bron: FD