Smart cities: fiets, ov en apps

23 augustus 2017

Bron: Het Financieele Dagblad

Steden worden voller en voller, auto’s worden meer en meer geweerd uit centra en mensen worden bewuster van hun gezondheid. De toekomst van het vervoer in steden ligt dus waarschijnlijk bij het openbaar vervoer en de fiets, in combinatie met de smartphone.

De smartphone weet waar je naartoe wilt en toont altijd direct de snelste, goedkoopste, meest efficiënte route. Bijvoorbeeld met de fiets naar het station, dan met de metro naar het centrum van de stad en vervolgens het laatste stukje lopen. Als het op de terugweg regent, is een elektrische deelauto de toekomst beste optie.

Toch zullen we zelfrijdende auto’s voornamelijk terugzien buiten de stad. De huidige trend is dat de auto al steeds meer wordt teruggedrongen uit de binnenstad. Dit komt de leefkwaliteit enorm ten goede. De openbare ruimte kan veel beter benut worden zonder al die auto’s. Als de grachten van Amsterdam autovrij worden, schept dat veel ruimte voor terrasjes, groen en fietspaden, die het juist leuker maken op straat te zijn.