Senioren steeds vaker op huizenjacht

27 augustus 2018

Tot halverwege deze eeuw gold het gegeven dat senioren over het algemeen niet zo happig waren om te gaan verhuizen. Ze bleven het liefst zo lang mogelijk in hun huis wonen en verhuisden pas als het verpleeghuis in zicht kwam. Tegenwoordig zijn senioren steeds vaker op huizenjacht. Het aantal verhuizingen onder 55-plussers steeg van zo’n 9,5% in 2007 naar ruim 16 % in 2017. De belangrijkste redenen om te verhuizen waren vooral gezondheidsredenen of het simpele feit dat de vorige woning niet meer aan de wensen voldeed.

Jongeren worden verdrongen op de woningmarkt

Het aantal jongeren onder de 35 jaar dat een woning kocht daalde in de periode tussen 2007 en 2017 met zo’n 10%. Dit heeft vooral te maken met de krapte op de woningmarkt die in de afgelopen jaren is ontstaan. Jongeren kunnen daarnaast ook steeds moeilijker een hypotheek krijgen omdat de eisen hiervoor flink zijn aangescherpt. Daar komt bij dat veel jongeren geen vast contract meer hebben. Ze werken via een payroll- of uitzendconstructie of als zzp’er. Dan is er nog een groep jongeren die er bewust voor kiest om een huis te huren en niet te kopen. Dit maakt ze immers flexibeler om te verkassen als daar aanleiding voor is.

Ouderen met vermogen

Ouderen die hun woning verkopen beschikken vaak over een flink vermogen omdat ze in de loop der jaren overwaarde hebben opgebouwd. Ene huis kan sinds de jaren 90 van de vorige eeuw zomaar 3 keer zoveel waard zijn geworden. Zij kunnen dus op de woningmarkt gemakkelijk jongeren te slim af zijn door boven de vraagprijs te bieden of de toezegging dat een hypotheek niet nodig is en dat de koop dus gegarandeerd doorgaat. Zo komen jongeren bijna niet meer in aanmerking voor een appartement of een kleine woning omdat deze door senioren worden ‘weggekaapt’.

Bungalows zijn in trek

De babyboomers die op huizenjacht gaan zijn vooral geïnteresseerd in een bungalow. Een appartement spreekt minder aan omdat een tuin toch wel vaak de voorkeur heeft. Het gemak van gelijkvloers wonen komt daar dan bij. Het aanbod in dit soort woningen is beperkt. Er dreigt nu zelfs een overschot te ontstaan van grote en dure eengezinswoningen. De senioren trekken eruit, maar jonge gezinnen kunnen deze huizen niet betalen.

Starterswoningen

Een deel van de huizen die 60-plussers te koop zetten zijn nog wel te betalen door jongeren met een wat smaller budget. Het zijn dan vaak gedateerde woningen waar flink wat geklust moet worden om ze aan te passen aan de moderne wensen. De typische jaren 70 look van oranje tegeltjes en grenen kastjes in de keuken viert er hoogtij. Omdat jongeren vaak een veel lagere hypotheek kunnen krijgen, zullen ze deze oubollige uitstraling vaak voor lief moeten nemen totdat ze zelf geld hebben gespaard om tot vervanging over te gaan.

Bron: FD.nl