Ongekende Bouwwoede Rotterdam

31 oktober 2017

In Rotterdam worden in de komende drie jaar meer dan 10.000 woningen gebouwd, terwijl de krapte in de stad toeneemt.

Het is jaren geleden dat in Rotterdam de bouwwoede heerste. In 2007 werd het recordaantal van 3500 huizen gebouwd en dat record dreigt dit jaar verbroken te worden. Aankomend jaar wordt er twee keer zoveel gebouwd als afgelopen jaar. Voor de komende drie jaar is er gepland om meer dan 10.000 nieuwe woningen te bouwen. In de stad is er een enorme vraag naar koop- en huurwoningen in het duurdere segment voor inwoners met midden- en hogere inkomens. Om die reden worden voornamelijk dit soort huizen gebouwd.

Stijgende prijzen  

Gezien de grote vraag naar dit soort woningen is de huidige groei in de woningmarkt zeer gewenst. Een rapport van Ooms Makelaars en onderzoeksbureau Dynamis bracht een rapport uit waaruit bleek dat het aanbod van koopwoningen in Rotterdam blijft dalen bij een onverminderde grote vraag. Dit betekent dat er sprake is van stijgende huizenprijzen. Dit jaar liggen de gemiddelde vierkante-meterprijzen nog onder het landelijk gemiddeld, maar Ooms en Dynamis verwachten dat dit volgend jaar erboven gaat zijn.

Hoewel Rotterdam in hoog tempo probeert bij te bouwen, is er geen ruimte voor ‘nieuwe wijken in weilanden’. Dat betekent dat de stad het voornamelijk moet hebben van verdichting. Dat is lastiger aangezien nieuwe bebouwing moet inpassen in het bestaande, wat vaak bezwaar oplevert van omwonenden.

Bron: NRC Handelsblad