Leegstand daalt in Nederland

8 mei 2018

De kantoor-, bedrijfsruimte- en winkelleegstand neemt gestaag af in Nederland, volgens NVM Business respectievelijk 4%, 5% en 3%. Dit is te danken aan de groeiende economie, maar ook doordat veel vastgoed getransformeerd is tot appartementencomplex of hotel.

Kantorenleegstand

Het aantal vierkante meter lege kantoorruimte liep terug van 14,1% naar circa 13,5%. Nog steeds is zo’n 6.430.000 m² niet verhuurd.

Bedrijfsruimteleegstand

Opvallend is dat de leegstand van bedrijfspanden in 3 maanden met 5% afnam terwijl er veel wordt bijgebouwd. Dit komt mede door de groei van internetwinkelen, hierdoor neemt de vraag naar distributiecentra toe.

Winkelleegstand

Hoewel het totale aanbod in het eerste kwartaal van 2018 afnam, blijft de hoge structurele leegstand in steden tot 50.000 inwoners een probleem. Hier staat gemiddeld een kwart van de aangeboden winkelmeters langer dan drie jaar leeg.

Waarschuwing

Ondanks deze positieve berichten kan er niet achterover geleund worden. Rabobank geeft aan dat nog ongeveer 45 miljoen tot 70 miljoen vierkante meter aan gebouwen leeg staat in Nederland en dat dit nog kan oplopen in de komende vijftien jaar tot 100 miljoen vierkante meter. Hierin zijn ook agrarisch vastgoed en maatschappelijk vastgoed waaronder scholen en verzorgingstehuizen meegenomen.

Bron: Het Financieele Dagblad