Innovatie bij windenergie zit hem niet altijd in het verbeteren van de windmolens

1 november 2021

Windenergie is aan voortdurende innovatie onderhevig. Het gaat daarbij niet alleen om het bouwen van steeds grotere en hogere windturbines. Die stuiten vaak op bezwaren van omwonenden en vormen een bedreiging voor vogels die een pijnlijke dood vinden door een klap van de wieken. Gelukkig zijn er ook installaties die bedacht worden om zo veel mogelijk energie uit wind te oogsten. Zoals de Amerikaan Joe Doucet. Hij ontwierp een ‘muur’ van meerdere kleine windmolen en hoopt dat zijn systeem wereldwijd aftrek gaat vinden.

Energie voor 1 huishouden uit 8×3 meter

De windmuur die Doucet ontwikkelde is 8 x 3 meter. Het is een frame waarin tientallen windmolen bladen draaien. Het innovatieve aan dit systeem is dat de bladeren, die individueel kunnen draaien, in verschillende formaten kunnen worden gemaakt. Zo kan een windmuur om een gebouw worden gezet in de stad, maar er kan ook een muur langs de snelweg worden geplaatst waarbij de bladen uiteraard groter kunnen zijn zodat ze meer energie kunnen opwekken. De energie wordt in accu’s opgeslagen en kan worden aangesproken als daar behoefte aan is. De vinding wordt vanaf 2021 onder de aandacht gebracht van investeerders om de productie te kunnen opschalen.

Innovatie bij windenergie zit hem niet altijd in het verbeteren van de windmolens

Vooral op grote schaal interessant

Bedenker Joe Doucet denkt dat zijn innovatie met windmolens in een muur vooral interessant is voor gebruik op grote schaal. Langs snelwegen waar voldoende ruimte is kunnen flinke muren worden geplaatst. Het langsrijdende verkeer zorgt bovendien voor extra luchtstromen die dus ook extra energie kunnen opwekken. Maar ook in steden kan het systeem worden geplaatst als er voldoende ruimte is. Zo kan windenergie bijvoorbeeld in combinatie met zonne-energie worden ingezet. Ook 3 Noorse ontwikkelaars bedachten een systeem met windturbines die op een drijvend platform staan. Deze nemen minder ruimte in beslag dan traditionele windmolens en wekken veel meer energie op. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze ‘nieuwe windmolens’ binnenkort op verschillende plekken op de wereld worden geïntroduceerd.

Bron: Het Financieele Dagblad