Huizenprijzen bereiken nieuw record ondanks hogere rente

27 mei 2024

De huizenprijzen zijn in april opnieuw gestegen naar een recordhoogte. Ondanks hogere hypotheekrentes lijken de prijzen te blijven stijgen. In dit artikel bespreken we de oorzaken van deze stijging en de verwachtingen voor de toekomst.

Nieuwe piek ondanks hogere renteWat betekent de omslag op de woningmarkt voor huizenkopers

De huizenprijzen in Nederland waren in april hoger dan ooit tevoren. Dit komt ondanks dat de hypotheekrentes de afgelopen maanden fors gestegen zijn. De stijgende lonen en de aanhoudende krapte op de woningmarkt compenseren deze renteverhoging.

Oorzaken van de prijsstijging

Economen wijzen op verschillende factoren die de prijsstijging veroorzaken:

  • Hogere lonen: De cao-lonen stegen in het eerste kwartaal van 2024 met bijna 7%. Dit geeft kopers meer ruimte om te lenen.
  • Spaargeld: Veel mensen hebben spaargeld opgebouwd tijdens de coronapandemie, wat ze nu kunnen gebruiken voor de aankoop – van een woning.
  • Jubelton: De jubelton, de belastingvrije schenking van ouders aan kinderen voor de koop van een woning, stimuleert de vraag.
  • Verruimde leennormen: De leennormen voor sommige huishoudens zijn dit jaar verruimd, waardoor meer mensen kunnen lenen.
  • Krap aanbod: Er zijn steeds minder huizen te koop, wat de concurrentie tussen kopers opdrijft.

Verwachtingen voor de toekomst

Experts verwachten dat de huizenprijzen de komende maanden verder zullen stijgen. De stijging van het aantal transacties zal dit jaar waarschijnlijk doorzetten, om in 2025 weer af te vlakken.

Overbieden en recordtransacties

Makelaars melden dat er in veel gebieden weer wordt overboden op woningen. In sommige provincies worden zelfs recordbedragen betaald. De gemiddelde transactieprijs in april was bijna €436.000.

Bron: fd.nl