Hoe staat het met de verduurzaming van kantoorgebouwen?

4 oktober 2018

Kantoren moeten in 2023 minimaal energielabel C hebben. Kantoren die dit niet hebben, mogen dan niet meer verhuurd worden. Dit houdt in dat veel kantoorpanden onder handen genomen moeten worden om duurzamer te worden. Tussen 2012 en 2017 werd er zo’n 231 miljoen euro per jaar uitgegeven om kantoren duurzamer te maken. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft berekend dat het de komende vijf jaar nog eens 1 miljard euro gaat kosten om de rest van de kantoorgebouwen de renoveren.

Door deze maatregelen wordt verwacht dat de bouwsector een flinke boost krijgt. Maar gek genoeg daalt het aantal vergunningaanvragen voor het verbouwen van kantoorpanden met maar liefst 25,6 procent. Het lijkt erop dat kantooreigenaren nog niet weten wat er aan de hand is en welke maatregelen ze moeten nemen. En 2023 lijkt ver weg, maar in die vijf jaar moet er nog een hoop gebeuren.

Een oorzaak kan zijn dat veel kantoorpanden leegstaan. Zo’n 16 procent van alle kantoorpanden is niet in gebruik. Voor eigenaren is er dus minder motivatie om die panden te renoveren. Helemaal aangezien zo’n 65 procent van deze panden waarschijnlijk helemaal niet meer verhuurd gaat worden. Wat gaat er gebeuren met deze panden. Het is een optie om ze te slopen, maar een betere keus is om ze te verbouwen tot woning. Op deze manier wordt de kantoorwereld wellicht opeens heel snel duurzaam.

Bron: cobouw.nl