Hoe overleef je de eerste week na de vakantie?

27 augustus 2018

Zodra september in zicht komt is voor veel werkenden de zomervakantie weer voorbij. Veel mensen hebben moeite om de draad van de dagelijkse gang naar het werk weer op te pakken. Zeker als ze na hun vakantie aan de slag gaan in een nieuwe baan. Met deze 5 tips van gedragsonderzoeker Ben Tiggelaar wordt het misschien wat makkelijker om weer aan de slag te gaan.

1. Wees tevreden met jezelf

Hoe ver je ook reist, je neemt altijd jezelf mee, zei een Romeinse wijsgeer Seneca ooit al in een brief aan een vriend. En dat is natuurlijk waar. Je kunt je eigen situatie en gedrag niet veranderen door op vakantie te gaan. Dus als je thuiskomt is de situatie zeer waarschijnlijk niet wezenlijk anders dan voordat je vertrok. Daar is meer voor nodig.

2. Routine komt altijd terug

Wil je na je vakantie een frisse start maken in een nieuwe baan? Realiseer je dan dat ook in deze nieuwe baan weer routine zal optreden. De uren en dagen zullen uiteindelijk toch weer een min of meer vast patroon gaan krijgen. Je moet je dus vooraf afvragen hoe groot het verlangen naar verandering is en hoe groot de kans dat die verandering slechts korte tijd bevrediging geeft. Doe dit voordat je fanatiek op zoek gaat naar vernieuwing voor je loopbaan.

3. Houd rekening met een terugval

Ga je na je vakantie vol enthousiasme aan de slag in een nieuwe baan? Houd er dan rekening mee dat er vroeg of laat een moment komt waarop je je afvraagt of deze stap wel de juiste was. Want heimwee naar het bekende steekt heel vaak de kop op. Wees er op voorbereid, dan kun je er beter mee omgaan.

4. Steun uit onverwachte hoek

Als je een nieuwe uitdaging aangaat is het aan te raden om contact te zoeken met mensen die al bekend zijn met het terrein waarop jij je eerste stappen gaat zetten. Vooral mensen die niet heel dicht bij je staan, dus aan de ‘randen van je netwerk’ zitten, kunnen hierbij zeer nuttig zijn.

5. Profiteer van het ‘frisse start’ gevoel

Het is belangrijk om het gevoel dat je een frisse start maakt te gebruiken. Vaak ben je daardoor extra gemotiveerd om van je nieuwe baan een succes te maken. Deze positieve energie kan je helpen als je deze zo lang mogelijk kunt vasthouden.

Bron: NRC.next