Den Haag: extra woningen nemen ruimte voor bedrijven weg

5 november 2018

Den Haag werkt op bedrijventerrein de Brinckhorst aan een combinatie van wonen en werken. Het plan is dat er zo’n achtduizend woningen bij moeten komen. Kees Herweijer, voorzitter van de bedrijvenvereniging en van twee andere bedrijventerreinen, zegt dat dit ten koste gaat van de ruimte voor bedrijven.

De gemeente heeft gebruikgemaakt van de Crisis- en herstelwet. Hiermee kunnen gemeenten woningbouw versnellen doordat plannen sneller doorgevoerd kunnen worden. Ook vergunningen worden makkelijker verleend. Het zorgt echter wel voor concurrentie om de ruimte.

Krijgen bedrijven het moeilijk?

Op het bedrijventerrein zitten veelal garages en aannemers. Herweijer zegt dat dit soort bedrijven moeilijker kunnen uitbreiden nu er zoveel woningen bij komen. Henk Heijkers, beleidsmedewerker stedelijke ontwikkeling, is het deels met Herweijer eens. Hij ziet echter wel dat het terrein heel aantrekkelijk is geworden om te wonen. De nieuwe Rotterdamsebaan heeft hier zeker wat mee te maken. Deze verbindingsweg zorgt voor een uitstekende bereikbaarheid. Hij vindt het zonde om hier geen gebruik van te maken voor nieuwe woningen.

Den Haag maakt plaats voor huurwoningen

Geen ruimte meer in Den Haag

Bedrijven zouden kunnen verhuizen naar een heel andere locatie, mocht het ze niet meer bevallen op de Brinckhorst. Hierbij stuiten ze wel op een nieuw probleem: er is geen plek meer in Den Haag. De gemeente is bezig met oplossingen. Zo wordt er gewerkt aan een bedrijventerreinenstrategie, waarmee het voor bedrijven mogelijk moet zijn om zich ook op andere terreinen in Den Haag te vestigen. Herweijer vindt dat dit plan eerst geregeld moet worden, vóórdat er nieuwe woningen gebouwd gaan worden.

Bron: FD.nl