Geen huurstop: plan Keijzer sneuvelt na val coalitie
4 juni 2025
Huurbevriezing gaat definitief niet door
Het plan om de sociale huren tijdelijk te bevriezen is van de baan. Minister van Volkshuisvesting Mona Keijzer (BBB) heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze het wetsvoorstel niet indient. De directe aanleiding is het vertrek van de PVV uit de coalitie, maar ook het vernietigende advies van de Raad van State speelde een belangrijke rol.
Hiermee komt er per 1 juli ruimte voor een maximale huurverhoging van 5% in de sociale huursector. Het bevriezingsplan gold voor 2025 en 2026, specifiek voor huurders van woningcorporaties. Het idee was bedoeld als tegemoetkoming aan koopkrachtverlies, maar riep veel kritiek op, onder meer vanwege de financiële gevolgen voor woningbouw en verduurzaming.
Raad van State kraakt voorstel
De Raad van State adviseerde het kabinet om het wetsvoorstel zelfs niet met aanpassingen in te dienen. Het belangrijkste bezwaar: het plan maakte een ongerechtvaardigd onderscheid tussen huurders van woningcorporaties en die van particuliere verhuurders. Ook vond de Raad dat het voorstel op gespannen voet stond met de grondwettelijke taak van de overheid om te zorgen voor voldoende betaalbare woningen.
De timing was politiek ongelukkig. Keijzer wilde het advies eerst nog bespreken met andere coalitiepartijen, maar de aankondiging van Geert Wilders om de stekker uit de samenwerking te trekken, maakte die gesprekken overbodig. Daarmee was het wetsvoorstel in feite kansloos geworden.
Miljarden aan woningbouw en verduurzaming op het spel
Volgens eerdere berekeningen zou de huurbevriezing woningcorporaties ongeveer 35 miljard euro aan investeringsruimte kosten. Dat zou betekenen dat er 85.000 sociale huurwoningen minder gebouwd kunnen worden, en ook 70.000 woningen in gemengde projecten buiten de sociale sector zouden op de tocht komen te staan.
Daarnaast zouden woningcorporaties hun plannen om honderdduizenden woningen te verduurzamen drastisch moeten terugschroeven. De schade voor de toekomst van de woningmarkt en de energietransitie werd daarmee aanzienlijk geacht.
Corporaties opgelucht en vragen om alternatieven
Woningcorporaties en hun koepelorganisatie Aedes waren vanaf het begin fel tegen het plan en hadden zelfs een kort geding aangespannen. Nu reageren zij opgelucht. Volgens Aedes-voorzitter Liesbeth Spies is het goed nieuws voor huurders en woningzoekenden dat corporaties kunnen doorgaan met hun investeringen in nieuwbouw en verduurzaming.
Wel pleit Aedes voor een gericht alternatief voor de huurbevriezing: een koopkrachtpakket voor mensen die het écht nodig hebben. Want ook al is dit voorstel gesneuveld, de uitdagingen op het gebied van betaalbaarheid zijn daarmee zeker niet opgelost.
Bron: fd.nl