Is Eindhoven te bescheiden?

2 februari 2018

In Den Haag wordt binnenkort de pot regiogeld verdeeld. Eindhoven heeft als sterk groeiende economie een bescheiden aanvraag gedaan.

Regio Eindhoven groeit met indrukwekkende cijfers en de drijvende kracht hierachter is hightech. Van de private R&D investeringen vindt een derde plaats in de regio plaats. Om de innovatie, toestroom van knappe koppen en het niveau van voorzieningen te versterken, vraagt regio Eindhoven een bijdrage van € 170 mln vanuit het Rijk. Met deze insteek mengt de regio zich in de Haagse discussie om de pot regiogeld van € 950 mln te verdelen.

Aanvraag Eindhoven bescheiden?

In traditionele economische centra als Rotterdam en Den Haag zijn ze aan het zoeken naar hun toekomstige verdienmodel en kampen ze met een relatief hoge werkloosheid. In Eindhoven slaat de krapte  daarentegen volop toe. Alle seinen staan dus op groen voor de regiobestuurders om het onderste uit de kan te halen. Dat men aanklopt voor € 170 mln zal beleidsmakers niet steil achterover doen slaan. Vanuit Den Haag ging er bijna € 200 mln naar het vernieuwde Rijksmuseum. In dit plan is de argumentatie waarom de voorzieningen goed zijn voor de rest van Nederland beperkt. Is Eindhoven te bescheiden met de terechte aanvraag van € 170 mln?

Bron: Het Financieele Dagblad