EIB leent 150 miljoen voor renovatie Radboud UMC Nijmegen

1 november 2018

Het Radboud UMC in Nijmegen, één van de bekendste ziekenhuizen van Nederland, wordt ingrijpend gerenoveerd. Om de kosten hiervan te financieren heeft het ziekenhuis de toezegging voor een lening van de Europese Investeringsbank (EIB) gekregen van 150 miljoen. Voor het resterende bedrag dat nodig is, zo’n 227 miljoen euro, moet nog financiering worden gevonden. De EIB leent aan bedrijven tegen zeer gunstige voorwaarden, maar beperkt zich tot maximaal 50% van het benodigde bedrag om commerciële geldverstrekkers niet te belemmeren. Wel is het zo dat een lening van de EIB vaak investeerders over de streep trekt omdat dit vertrouwen wekt.

100.000 m2 minder

Het Radboudziekenhuis wordt niet uitgebreid maar zal juist krimpen. Er wordt zo’n 100.000 vierkante meter ingeleverd. Een logische stap, omdat mensen tegenwoordig minder vaak en minder lang in het ziekenhuis liggen. Wel wordt er geïnvesteerd in goede poliklinische zorg en robotzorg. Het oude paviljoen van het Radboud UMC wordt geheel afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

Gunstige financiering door de EIB

De EIB heeft een eigen kantoor in Nederland. In 2017 werd er ongeveer 2 miljard euro geleend aan Nederlandse bedrijven. Daar zaten ook een aantal zorginstellingen bij. Onder andere het Amphia Ziekenhuis in Breda en het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk en Tilburg kregen een lening. Ziekenhuizen moeten voor grote investeringen zoals een renovatie zelf de financiering regelen en zijn zelf verantwoordelijk voor de eventuele risico’s.

Bron: FD