De lessen over leiderschap van Barack Obama

17 september 2018

Barack Obama was een president die zowel in binnen als buitenland respect afdwong. Dit zijn zijn belangrijkste lessen over aansprekend leiderschap.

Binnen- en buitenkant van leiderschap

Obama kwam er tijdens zijn studie achter dat het belangrijk is om eerlijk en vriendelijk te zijn. Dit is de binnenkant van leiderschap. Maar ook de buitenkant is belangrijk. Obama ontdekte ook dat het geen enkele zin heeft om mensen onder sterke dwang tot prestaties te dwingen. Je bereikt veel meer met argumenten en goed overleg.

Idealisme en realisme

Tijdens zijn toespraak in 2004 voor de Democratische Conventie hield Barack Obama een krachtig betoog. Hij sprak over verandering, eenheid en hoop voor Amerika. Hij betoogde dat er geen zwart, blank, latino of Aziatisch Amerika was, er was alleen een verenigd Amerika, de United States of America. Maar met alleen een goed verhaal kun je geen veranderingen tot stand brengen. Daar is meer voor nodig, zoals een pragmatische manier van denken.

Het nu en de toekomst

Veel Amerikanen vonden Obama tijdens zijn regeerperiode te vooruitstrevend. Obamacare, het legaliseren van het homohuwelijk en duurzame energie als uitgangspunt werden in Europa met gejuich begroet. Maar voor veel Amerikanen was juist dit beleid reden om bij de verkiezingen op Trump te stemmen en niet op Hillary Clinton. In het boek “The World As It Is” van Ben Rhodes, een vriend van Obama, vraagt de voormalig president zich af of hij niet te hard van stapel is gelopen en of hij niet beter tien of twintig jaar later president had moeten worden. Het is altijd belangrijk om als leider en verbeteraar niet het hier en nu uit het oog te verliezen. Een wijze les die Obama trok uit zijn periode als president van de VS.

Bron: NRC.next