De eerste hyperloop in Nederland

7 november 2017

Er zijn slechts twee testtrajecten die onderzoek kunnen doen naar de hyperloop. Ergens in Europa moet er een testfaciliteit komen van vijf kilometer en veel bedrijven vinden dat dit in Nederland moet zijn.

De Hyperloop

Het Nederlandse Hardt en het Amerikaanse Hyperloop One werken aan het verbeteren van de hyperloop. Het is een treinverbinding tussen steden, waar treinen met hoge snelheden door een vacuümgezogen buis schieten. Deze nieuwe techniek kan ervoor zorgen dat passagiers met 1200 kilometer per uur vervoerd gaan worden en een ritje van Amsterdam naar Enschede slechts 10 minuten zou duren. Het concept is echter nog moeilijk te testen en dient er een testfaciliteit te komen met een proefbuis met een begin- en eindstation en een wissel.

Steun in Nederland

Voor Nederland is het goed om mee te doen in deze ontwikkeling en voorop te lopen met dit nieuwe transportsysteem. Om die reden moet de overheid investeren in een testfaciliteit, waarvan de kosten rond de 120 miljoen zullen liggen. In een brief aan de Kamer stuurden verschillende bedrijven en semioverheden dat ze het project steunen. Het is nog onduidelijk wat de bijdrage zal zijn vanuit het bedrijfsleven en vanuit het rijk.

Bron: Het Financieele Dagblad