De coronacrisis biedt kansen voor positieve wendingen

8 juni 2020

Positieve veranderingen als gevolg van de coronacrisis, kan dat? Volgens Ben Tiggelaar zeker wel. In zijn column in NRC Next geeft hij de lezer ter overweging om positieve ontwikkelingen als gevolg van de coronacrisis vooral vast te houden. Hij ziet het als een wegomleiding die misschien aanvankelijk ergernis geeft, maar als de oude route weer open is kun je overwegen om die omleidingsroute te blijven volgen omdat die langs mooie plekken voert. Zo kun je ook veranderingen als gevolg van de coronacrisis als positief zien. Is dat thuiswerken misschien een blijvertje? En als we niet naar het restaurant kunnen gaan we thuis uitgebreid koken. Misschien moeten we dat blijven doen, ook als de horeca weer open gaat.

De coronacrisis biedt kansen voor positieve wendingen volgens Ben Tiggelaar

Investeren in nieuwe routines

Om nieuwe routines vast te houden is het nodig om hier in te investeren. Volgens Tiggelaar draait het om 3 dingen: capaciteit, motivatie en de omgeving. Om de capaciteit te hebben om je nieuwe routine vast te houden moet je investeren. Wil je straks gebruik blijven maken van de mogelijkheden om via een videoverbinding te vergaderen, dan is het nodig om te investeren in kennis. Motivatie speelt hierbij ook een belangrijke rol. Wil je positieve ontwikkelingen tijdens de coronacrisis ook daarna vasthouden, kijk dan naar zaken waar je echt voordeel of voldoening uit put. Die zijn gemakkelijker vol te houden dan fantasieën over wat je allemaal nog meer zou kunnen bereiken.

Een goede werkomgeving voor de toekomst

De derde factor is zeker niet onbelangrijk: de omgeving. Als je ook in de toekomst het thuiswerken wilt blijven volhouden, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit zo aangenaam mogelijk kan. Dan wordt het misschien tijd om je werkplek goed in te richten en niet meer met je laptop aan de keukentafel te zitten op die stoel waar je na een uur al last van je rug van krijgt. Ook goede afspraken met je leidinggevende zijn daarbij belangrijk. Als je thuis werkt is er meer ruimte om privé en werk met elkaar te combineren, maar anderzijds moet er ook sprake zijn van wederzijds vertrouwen. Goede afspraken kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Bron: NRC Next