Cv-ketels moeten verboden worden

14 november 2017

Nederland moet in een razend tempo verduurzamen. Aardgas moet daarbij verdwijnen uit huizen en gebouwen. De vraag is wat er als vervanging worden aangedragen. De personenauto’s in de toekomst moeten in ieder geval elektrisch zijn. 

Peter Vermaat, topman van netwerkbedrijf Enexis, pleit voor hybride warmtepompen om de cv-ketels in huis te vervangen. Het is een combinatie van een elektrische warmtepomp en kleine gasketel die het tekort aan groene stroom opvangt op bijvoorbeeld een windstille winterdag. De vraag naar aardgas zal hierdoor terugvallen van de huidige 15 miljard kuub tot een miljard kuub in 2035. Op de manier is de gevraagde CO2-reductie die de gebouwde omgeving moet halen, makkelijk te doen. Een bijkomend voordeel is dat het aardgasnet, waar Enexis een groot aandeel van bezit, kan blijven liggen.

Verkoop ontmoedigen

Wanneer cv-ketels verboden worden, raken huiseigenaren ontmoedigd om een cv-ketel te kopen. Daarvoor in de plaats kunnen hybride warmtepompen worden verkocht, die een hele hoop CO2-uitstoot besparen. Om dit mogelijk te maken, moeten er voldoende leveranciers zijn, voldoende pompen en voldoende monteurs. Op die manier worden de kosten ook langzaam voordeliger. Volgens Vermaat zijn andere oplossingen zoals all electric of warmtenetten een veel grotere stap, aangezien alles moeten worden elektrificeert. Daarbij moet het elektriciteitsnet voor miljarden worden verzwaard, terwijl die piek in de vraag naar warmte ook opgevangen kan worden met het gasnet. Wanneer het gas groen is, hoeft de hybride warmtepomp geen tussenvorm te zijn, maar is het juist het eindproduct.

Bron: Het Financieele Dagblad