Crisis- en herstelwet nodig voor woningmarkt

8 mei 2018

Er is een crisis- en herstelwet nodig om de productie in de woningbouw naar een hoger niveau te tillen. De schaarste aan geschikte bouwgrond, de trage procedures en een gebrek aan gekwalificeerde medewerkers bij gemeenten zorgen er anders voor dat in 2025 nog steeds woningnood bestaat en dat is maatschappelijk niet gewenst.

Er is een parallel met infrastructuur: Het duurde tientallen jaren voor het laatste stukje A4 werd aangelegd. Met de Crisis- en herstelwet werd de snelweg in enkele jaren doorgetrokken. Waarom doen we dat niet voor de woningbouw? Het is onverantwoord dat we zo lang doen over het vervullen van een maatschappelijke behoefte.

Oplopende prijzen, lage marges

De tijd die het kost om nieuwe bouwlocaties aan te wijzen, knelt ook op een ander terrein voor ontwikkelende bouwers Grondposities op plekken waar binnen twee tot drie jaar woningen gebouwd kunnen worden, zijn erg schaars en dat drijft de prijzen op. Omdat in sommige gemeenten ook een maximum geldt voor wat een woning mag kosten, kan niet meer met een gezonde marge gebouwd worden.