Crisis Amsterdamse kantorenmarkt is compleet

14 februari 2017

Bron: Het Parool

De economie trekt weer aan en leegstaande kantoren zijn omgebouwd, waardoor de leegstand in de kantorenmarkt van Amsterdam met bijna een half miljoen vierkante meter is afgenomen. Daarnaast is er op de meest hoogstaande locaties zoals het centrum en Amsterdam-Zuid al bijna geen beschikbare kantoorruimte meer te vinden.

Er is een tekort aan kantoorruimte en de huren stijgen hard, in 2016 met bijna 12%. Amsterdam staat op het gebied van huurprijzen in de top 5 van Europa, slechts de ‘gelukkige bedrijven’ kunnen zich er nog vestigen. Dit, in combinatie met te weinig geschikte kantoorruimte, is slechte reclame richting bedrijven die zich willen vestigen op het vasteland van Europa.

De bouwstop maakt de kans kleiner dat nieuwe bedrijven naar Amsterdam komen, maar zorgt er ook voor dat bestaande bedrijven die zich ontwikkelen geen geschikte ruimte kunnen vinden of hun huur niet meer kunnen betalen omdat verhuurders deze verhogen. Het Amsterdamse college geeft aan dat zij geen reden zien om de regels aan te passen.