Belgische vastgoedontwikkelaar VGP koopt grond in Nederland

14 augustus 2018

VGP ziet in Nederland een succesvolle markt voor distributiecentra, de core business van dit bedrijf. Er lijkt meer potentieel te liggen dan in België en daarom wil VGP zijn activiteiten graag naar Nederland uitbreiden. Tussen Arnhem en Nijmegen ligt Park 15 Logistics, een terrein van ruim 27.000 m2. Hier kunnen distributiehallen voor meerdere bedrijven worden gerealiseerd. Opslagbedrijf Nabuurs heeft zijn distributiehal op dit terrein inmiddels in gebruik genomen. Levensmiddelenconcern Lidl volgt in het najaar van 2018. Volgens Jan van Geet, CEO van VGP, blijft het hier niet bij. VGP heeft nog een aantal locaties op het oog in Nederland, hierover wordt op dit moment nog onderhandeld. Beleggers zien deze ontwikkelingen in ieder geval als positief. Het aandeel VGP werd onlangs op de beurs in Brussel een procent meer waard.

Nederland aantrekkelijker dan België

VGP is niet de eerste Belgische investeerder in distributiehallen die naar Nederland uitwijkt. Branchegenoten WDP, Montea en Intervest besloten al eerder om in Nederland distributiehallen te gaan bouwen. In België ligt het aantal vierkante meters distributiehal vele malen lager dan in Nederland. Gaat het in België om ruim 241.000 m2, in Nederland is er ruim twee miljoen m2 opslagruimte die verhuurd wordt. Alleen in de buurt van de Belgische luchthaven Zaventem is sprake van een stijging van de vraag naar distributieruimte.

 Betere infrastructuur

De belangrijkste reden dat Nederland aantrekkelijk is voor Belgische vastgoedinvesteerders in distributiehallen is dat de infrastructuur beter is. Zowel het spoorwegnetwerk als het wegennet zijn beter dan in België. Het arbeidsklimaat is ook beter in Nederland, tegen avond- en weekenddiensten wordt veel minder snel geprotesteerd. En de haven van Rotterdam is groter dan die van Antwerpen en daarmee ook de binnenvaart in Nederland. VGP is een belangrijke speler op de markt. Zij bouwen distributiecentra die zij vervolgens verhuren. Ze doen dit niet alleen in België maar in geheel Europa. Onlangs werd in Duitsland een door VGP gebouwd distributiecentrum voor Amazon geopend.

Bron: FD