Aardgas verdwijnt in Amsterdam

2 maart 2018

Amsterdam start de campagne “Aardgas gaat eruit”

Nederland heeft als doelstelling om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. De vier grote steden en nog 27 andere gemeenten hebben daar een jaar geleden voor getekend. De eerste stap naar volledige duurzaamheid is woningen aardgasvrij te maken. De gemeente Amsterdam heeft nu de eerste stappen gezet. Sinds september is er een subsidiepot van 5 miljoen euro voor mensen die graag hun woning aardgasvrij willen maken. In de andere steden is er nog geen speciale subsidie om woningen aardgasvrij te maken.

Campagne “Aardgas gaat eruit”

Binnenkort start in de gemeente een campagne die de bewoners bewust moet maken van het verdwijnen van aardgas in de nabije toekomst. Een groot deel van de woningen worden verwarmd door stadsverwarming. Echt aardgasvrij is deze stadsverwarming nog niet aangezien het draait op de restwarmte van de afvalverbranding van een aardgascentrale.

Laat aardgas verdwijnen

Met de subsidiepot die nu 5 miljoen euro is, kunnen rond de 1000 woningen worden aangepakt. Dat is niet veel gezien de enorme opgave waar Amsterdam voor staat. De gemeente heeft geen voorkeur hoe mensen hun woning aardgasvrij gaan maken. Het doel is om aardgas te laten verdwijnen, de manier waarop maakt niet uit.

Bron: NRC