Voor 2023 kantoren naar label C, kan dat wel?

5 november 2018

De eigenaren van verouderde kantoorpanden krijgen het lastig. De regering heeft namelijk plannen dat kantoren die groter zijn dan 100 vierkante meter in 2023 minimaal het energielabel C moeten hebben. Lastig, want zeker de helft van de kantoorpanden heeft energielabel D of lager. In 2030 wordt het nog nijpender: dan wordt energielabel A misschien de eis.

Voor de eigenaren lijkt het lastig te worden. Het kost namelijk veel geld om deze panden op te knappen. Er zijn nu al te weinig vakmensen in de bouw en als zoveel kantoorpanden gerenoveerd moeten worden, loopt het tekort alleen maar op. Het gevolg: vertraging en hogere prijzen. De verhuurder draait hier in de praktijk voor op. De uitgaven kunnen wel doorberekend worden in de huurprijs, maar het is maar de vraag of huurders daarmee akkoord gaan. Bovendien moeten huurders misschien tijdelijk verhuizen in verband met de renovatie. Ook hier kunnen ze niet akkoord mee gaan.

De gevolgen

De wet die deze aanpassingen eist, geeft de verhuurder wel mogelijkheden. Deze kan een renovatievoorstel maken met ‘redelijke voorstellen’. Hierin kan ook de huurprijs terugkomen. Maar de kans is groot dat de meningen verschillen over wat redelijk is. Het gevolg hiervan kan zijn dat de huurder niet mee wil werken. Misschien wil de huurder niet tijdelijk verhuizen. Of misschien wil deze de hogere huurprijs niet betalen. Dit kan eindigen in een bezoek aan de rechter.

Dit leidt allemaal tot onnodige vertragingen. Een rechter kan het voorstel redelijk vinden. Dan zal de huurder akkoord moeten gaan of de huur op moeten zeggen. Maar als het voorstel volgens de rechter onredelijk is, moet de verhuurder weer van voren af aan beginnen. Zo kan het erg lang gaan duren tot kantoorpanden verduurzaamd worden. En zo lang duurt het niet meer voordat het 2023 is.

Bron: FD.nl