Brengen hefboomleningen ons naar de volgende crisis?

14 november 2018

Banken en toezichthouders trekken aan de bel vanwege hefboomleningen. Dit zijn leningen die vooral gebruikt worden door bedrijven die al veel schuld hebben. Zij gaan deze vaak aan vanwege overnames door private-equitypartijen. De markt voor deze leningen groeit vooral in de Verenigde Staten ontzettend hard en is voor het eerst groter dan de markt voor highyield-obligaties. In Europa is een vergelijkbare ontwikkeling zichtbaar.

Volgens de deskundigen naderen we een recessie. De koersen zijn volatiel en er zijn steeds vaker verliezen zichtbaar op de financiële markt. Deze periodes zitten steeds dichter op elkaar. De crisis van 2008 ontstond vanwege slechte hypotheken in de VS. Zijn de hefboomleningen nu aanleiding voor een crisis? Gezien de vele waarschuwingen, lijkt het er wel op.

Wanneer gaat het gebeuren?

Janet Yellen, oud-voorzitter van de Fed, maakt zich grote zorgen over deze leningen. De kwaliteit is slecht en er zitten enorme risico’s aan vast. Ook Daniel Tarullo, die in het bestuur van de Fed zat, maakt zich zorgen. Veel leningen worden verstrekt door partijen die niet onder streng toezicht staan, zoals de banken. Er wordt ook steeds meer geïnvesteerd in leningen. Dit wordt gefinancierd door obligaties uit te geven: collateralized loan obligations (CLO’s). Dit maakt dat de hefboomleningen in de VS een van de weinige beleggingscategorieën is waar nog een goed rendement te behalen valt.

Hierdoor verspreidt het risico van de hefboomleningen zich door het gehele financiële systeem. Dit gebeurde tien jaar geleden precies zo. De huidige signalen geven aan dat we hetzelfde mee gaan maken als toen, maar de vraag is: wanneer?

Bron: FD.nl