Een verbitterde strijd om een huurwoning in Amsterdam Oud-Zuid

1 november 2020

Mevrouw Trix van Dugteren huurt in Amsterdam Oud-Zuid, het duurste deel van de stad, een woning van verhuurder Klaas Hummel. Huurster en verhuurder liggen al jaren met elkaar in de clinch. Dit huurconflict leidt tot niet al te fraaie acties over en weer, waar advocaten hun handen aan vol hebben. Niet alleen onderling vechten de twee de strijd uit, de huurster heeft het ook aan de stok met haar bovenbuurvrouw.

Huisbaas Hummel is geen onbekende in Amsterdam

Klaas Hummel, de verhuurder van de woning van Van Dugteren, is zeker geen onbekende. Hij was de zakenpartner van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra, ook wel de bankier van de onderwereld’ genoemd. Hummel laat zich graag in de media zien, ook als zijn optreden niet direct met vastgoed te maken heeft. Zo verscheen hij in 2020 op televisie om kritiek te uiten op het beleid van de regering aangaande de coronacrisis. De situatie tussen huurder en verhuurder is in de afgelopen jaren volledig uit de hand gelopen. Het eerste meningsverschil ontstond rond 2000, toen Hummel een volgens Van Dugteren exorbitant hoge huurstijging doorvoerde. Sindsdien wil Hummel haar uit het pand krijgen, maar dat is tot op heden niet gelukt. De processen rond het huurconflict hebben de huisbaas inmiddels al ruim 100.000 euro aan advocaten en proceskosten gekost.

Meters aan dossier in beide kampen

Niet alleen Hummel, ook Van Dugteren heeft inmiddels een meerdere ordners tellend dossier over het gedrag van de verhuurder. Die zou volgens haar alles in het werk stellen haar uit haar huurwoning te pesten. Hiervoor schakelt hij mensen uit zijn omgeving in, aldus de huurster, waaronder haar bovenbuurvrouw, een goede vriendin van de dochter van de huurbaas. Van Dugteren woont al 30 jaar in haar huis, de tweede etage van het pand. Ze huurt dit huis als sociale huurwoning voor ongeveer 500 euro per maand, voor Amsterdamse begrippen een schijntje. Die lage huur is meteen het punt waar het conflict om draait. Als Van Dugteren zou vertrekken, kan haar huis voor een veelvoud van de huidige huurprijs worden verhuurd.

Een verbitterde strijd om een huurwoning in Amsterdam Oud-Zuid

Langslepend conflict

In 2000 vraagt Klaas Hummel aan de huurders van het pand aan de Oranje Nassaulaan om te vertrekken, omdat hij en zijn zakenpartner plannen hebben met het pand. Van Dugteren weigert dit en beroept zich op haar rechten als huurder. Hierop ontstaat het nu al jaren slepende huurconflict met bedreigingen en getreiter over en weer. Dit leidde al tot meerdere zaken voor de huurcommissie, waarbij Van Dugteren in het gelijk werd gesteld en huurverlaging afdwong, en een aantal rechtszaken.

Schikkingsvoorstel afgewezen

Om een eind te maken aan het huurconflict deed de advocaat van Van Dugteren een schikkingsvoorstel. Zij zou willen vertrekken tegen betaling van 4 ton, of de verdieping boven de hare willen kopen voor 250.000 euro. Deze voorstellen werden door Hummel afgewezen als chantage. Ondertussen is aangifte van meineed gedaan tegen getuigen die Hummel had opgeroepen in de rechtszaak. Twee kort geding zaken hebben ervoor gezorgd dat van Dugteren niet uit haar huis werd gezet. De zaak is inmiddels zelfs onder de aandacht van de Tweede Kamer en minister Ollongren gekomen. Een oplossing voor het conflict lijkt nog lang niet in zicht.

Bron: NRC Next