Op dit moment ligt het accent van de initiatieven op het gebied van circulair bouwen veelal op recycling en retrofitting, waarbij bijvoorbeeld een bestaand karkas een nieuwe gevel en interieur krijgt, of op hergebruik van materialen uit bestaande gebouwen.
Dergelijke gebouwen zijn echter gebouwd in een tijd dat circulariteit geen issue was, waardoor ze hiervoor in principe helemaal niet geschikt zijn.
Hierdoor is er bij dergelijke initiatieven in de praktijk dus vaak sprake van grote beperkingen. Tegelijk is er nog relatief weinig aandacht om het bouwproces zelf meer modulair in te richten waarbij ook losmaakbaarheid een belangrijke rol speelt. Ook staat het bouwen met biobased materialen nog in de kinderschoenen.
Om optimaal invulling te kunnen geven aan een circulair bouwproces is het relevant te weten dat we niet kunnen blijven volstaan met het ‘repareren’ van een niet circulaire bouwwijze uit het verleden (suboptimalisatie) maar dat het huidige bouwproces zelf toekomstbestendig wordt met betrekking tot circulariteit.
Doelen van de cursus Modulair Bouwen
- Leer wat de beperkingen zijn van retrofitting en laagwaardig hergebruik van materialen uit bestaande panden
- Krijg inzicht in de mogelijkheden om het circulaire bouwproces van de toekomst vorm te geven door modulair te bouwen en het gebruik van biobased bouwmaterialen.
Beoordeeld met een 8,2
De cursus Modulair Bouwen is onderdeel van de opleiding Circulair Bouwen. Deze opleiding wordt door onze eigen deelnemers beoordeeld met een 8,2.
Meer weten?
Uitgebreide informatie over deze opleiding? Download dan vrijblijvend de brochure.
Deze module is onderdeel van
Prijs | €1995,- excl. BTW |
Docenten

Hennes de Ridder
Hoogleraar Ontwerpen - Technische Universiteit Delft
Hennes is pleitbezorger voor legolisering en industrialisatie van de bouw en het ontwerpen via parametrische kennismodellen.

Jos Lichtenberg
Hoogleraar Bouwinnovatie - Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)
Jos is stichter van Slimbouwen, een industriële en circulaire bouwstrategie, en adviseert bedrijven met veranderen. Jos is mede-initiatiefnemer van het Living LAB 040, CurioCity for future living