Omgeving Amsterdam CS van betonjungle naar aantrekkelijk verzamelpunt

Bron: NRC

Het gaat om een megaproject, de make-over van het gebied rondom Amsterdam Centraal Station. Het zal zo’n vijf jaar duren en bijna € 90 mln kosten. Het station moet veranderen van een plek waar mensen zo snel mogelijk weer weg willen naar een plek waar je best even wilt blijven.

Dit plan zal uitgevoerd worden door het toevoegen van meer open water, meer groen, meer plek voor fietsen en voetgangers en minder auto’s . Er komen nieuwe fietsenstallingen, nieuwe tramhaltes en een bredere brug tussen het stationseiland en het Damrak. Ook zullen de touringcars met toeristen een standplaats krijgen aan de achterkant en wordt een deel van de Prins Hendrikkade autovrij. Auto’s kunnen dus niet meer langs het station scheuren. Doordat er jarenlang zonder groot plan rondom het station is gebouwd, is het er nu rommelig, ongezellig en een duidelijke bestemming ontbreekt.  Het project genaamd ‘De Entree’ moet weer één geheel maken van het stationsgebied.

De Amsterdammers gaan veel merken van de werkzaamheden. Hier zullen ze niet om staan te springen, het stationsgebied was immers tot voor kort jarenlang opgebroken vanwege de Noord-Zuidlijn. Volgens de woordvoerder is hinder onvermijdelijk. Tramhaltes worden verplaatst, aanlegplaatsen van de rondvaartboten moeten verhuizen en tienduizenden verkeersdeelnemers zullen moeten omrijden.