Grote Europese steden hopen opvolger van Londen te worden

Bron: Het Financieele Dagblad

Op de vastgoedbeurs in Cannes was de politiek meer dan ooit onderwerp van gesprek. Parijs, Frankfurt, Dublin en ook Amsterdam hopen te profiteren van de Brexit. De Britten doen er alles aan om aan te geven dat investeren in het Verenigd Koninkrijk nog steeds goed is.

Een Britse vastgoedadviseur die aan het woord is geeft aan dat het in de rest van Europa ook onrustig is, zo haalt hij de kans aan dat Marine Le Pen verkozen wordt tot president van Frankrijk. Op het programma bij de vastgoedbeurs staan meerdere bijeenkomsten over het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Ook de Nederlandse verkiezingen leefden bij de beurs. Met enige opluchting werd op donderdag ook door de internationale vastgoedpartijen vastgesteld dat de PVV niet de grootste partij is geworden.

Het aantal Britse bedrijven bij de vastgoedbeurs nam toe met 24%. Ze werken er hard aan om het beeld weg te nemen dat Londen minder gastvrij zou zijn geworden. Zo kan men in grote letters lezen: “Welcome to a land alive with opportunity”. Vele steden proberen al maanden om bedrijven weg te kapen uit Londen. Ook in Cannes is te zien hoe Frankrijk de concurrentie in de schaduw zet.

Volgens Eelco Hoet, die voor JLL grote internationale bedrijven adviseert die zich oriënteren op een alternatief voor het Verenigd Koninkrijk, komen er binnenkort een paar grote partijen naar Nederland. Hij geeft wel aan dat Nederland te bescheiden is, Nederlandse afgevaardigden lobbyen te weinig.

Amsterdam heeft wel een groot nadeel: een gebrek aan ruimte. Ondanks de goede bereikbaarheid, fantastische steden om in te leven en het hoge niveau van Engels, zijn er in zakendistrict de Zuidas nauwelijks nog grote kantooroppervlakken meer te krijgen. De meeste bedrijven willen binnen twee jaar over zijn, en dat is wel erg snel als je op dat moment nog moet beginnen met het bestemmingsplan. Amsterdamse wethouders zijn daarom nieuwe strategieën aan het uitwerken om snel vierkante meters beschikbaar te hebben.