Eindelijk een minister van Wonen die echt veranderingen doorvoerde

Bron: Het Financieele Dagblad

Voormalig minister van Wonen, Stef Blok, schetste keer op keer bij internationale bijeenkomsten heel duidelijk zijn beleid. Dit geeft een Oostenrijkse investeerder in studentenhuisvesting aan. Naar aanleiding hiervan is de investeerder nu ook actief op zoek naar projecten in Nederland, hoewel hem voorheen het Nederlandse puntensysteem voor verhuur maar ingewikkeld leek.

Blok is in de woningsector goed zichtbaar geweest en zijn beleidspunten waren duidelijk: corporaties moeten terug naar hun kerntaak, er moet meer ruimte voor de markt komen en minder risico in de koopsector. Blok heeft de ene na de andere hervorming op de woningmarkt doorgevoerd, hij zal bekend gaan staan als de minister die eindelijk wat gedaan kreeg op de woningmarkt. Er was de afgelopen jaren eindelijk politiek momentum, na een groot aantal adviezen tussen 2006 en 2012 over de hervorming van de woningmarkt. De politiek kon en wilde er niet meer omheen, zo was Blok de eerste minister die een akkoord sloot met de oppositiepartijen D66, SGP en Christen Unie. De laatste maanden zat zijn werk er eigenlijk al op. 

Blok heeft dit alles uitgevoerd op zijn eigen manier: stoïcijns, soms hard uithalend, maar ook met verrassend veel humor. Dit geeft zelfs Mark Calon toe. Calon, scheidend voorzitter van Aedes, was jarenlang een van de meest fanatieke tegenstanders van het beleid van Blok. Hoewel men eensgezind is over de voortvarendheid van Blok, zijn de meningen verdeeld over de verdiensten van zijn activiteiten. Zo wordt er geklaagd dat er gebrek is aan een integrale visie en dat Blok juist de problemen op de woningmarkt vergroot heeft. Hugo Priemus, emeritus hoogleraar Volkshuisvesting aan de TU Delft wijst bijvoorbeeld op de sterk toenemende woningtekorten en extreme huurstijgingen, voornamelijk tussen 2013 en 2014.