Altijd blijven leren

Bron: Het Financieele Dagblad

Door de technologische groei verdubbelt elke twee jaar de computercapaciteit volgens de wet van Moore. Deze wet bepaalt steeds meer de concurrentiekracht van de economie. Het is niet voor niets dat Wim Pelsma, topman van Aalberts Industries (belangrijke toeleverancier van ASML) oproept om de drempels tot het techniekonderwijs te verlagen.

Om het tempo bij te kunnen houden heeft men een goed aanpassingsvermogen nodig. Zo is het een reële angst dat vele banen zullen verdwijnen door robotisering. Niet zozeer het universitair onderwijs moet een tandje bijschakelen, maar vooral het middelbaar technisch beroepsonderwijs. Er worden te weinig vakmensen afgeleverd. Met een beter beloningsbeleid voor technische beroepen kan het bedrijfsleven zelf ook al veel doen, maar het probleem is vooral dat technologische ontwikkelingen te snel gaan. Een periode van leren met daarna een periode van werken zijn niet meer van deze tijd, men zal zich permanent moeten scholen.

Er moet een nieuwe manier komen waarop we leren en werken kunnen combineren. De politiek, het bedrijfsleven en kennisinstellingen zouden in samenwerking een leer-werksysteem kunnen ontwikkelen. Dat zou mensen weerbaar kunnen maken voor veranderende behoeften in de arbeidsmarkt.